Rabu

Bukan salah guru

Bukan Salah Guru
---------------------------

Hai cik blog!~ lama giler pula tak update kart cni, haih, bz ngn melepak2 kan diri kart umah jer, hihi..ok, kalo kita tgk my post nyer title, Bukan Salah Guru, mesti korang pelik kan, naper mysef buat title camtu? ahhahaha..ok, gini al-ksahnya~ 2 mggu lepas mysef dah benti keje, dapat la apply keje cikgu ganti ngn jayanya, n ngaja sesi pagi, form 3 and 4 tuk subjek BM and Sejarah, ok la kort..my fav subjek gitu~~

hihi..so, seblom start tu semua preparation dah abeh buat dah, siap abehkan baca novel2 and citer2 sastera tuk literature lagi, hihi..nk jadi cikgu yang berdedikasi katanya, hihi~~ but then, sumernya punah ranah sekelip mata bila dah masuk ke sekolah..huhu~~ kecewa jap..

ok, nk jadi kisahnya, my first day masuk keje as cikgu bebudak tu tgh exam, ada klas yang xm n ada yang tak..so, masa tgh monitor kelas sastera, boleh la pulak budak2 ni meniruuuuuu!! OMG!!~ dasat nya~! dah warning beribu kali pun dorang wart dek jer, yang best sorg girl ni, siap tulis kart tisu, "Give me answer for bla bla bla", so mysef tanya la, awak nak bagi saper tisu tu? and dengan selamba budak tu tetiba konyot2 and amek tisu lain start lukis2 lak..adoi, itu baru satu hal, bebudak kelas tu lak, bila mysef pandang kiri, kanan start meniru, bila pandang kanan, kiri lak meniru..mak aih!~ bebudak sekarang memang tak boleh ke jawab tanpa meniru?? tapi itu bukan yang paling dahsyat ok..ada juga budak yang tak jawab langsung paper xm, bersih sangat kertas nya, mmg tak pening cikgu tu nk tanda papernya..haih, rugi jer mak bapak anta skola, tapi anak tak manfaatkan pun..sian mak bapak yang penuh harapan anta anak g skola nk anak berjaya, tp anak buat apa? main tdo meniru..haih..

ok, itu baru 1st class..then, the same day juge, mysef masuk klas form 4, aliran sains, OMG!!~ student very tak endah cikgu, tp maybe sebab dorang baru abeh xm, so, they all dalam mood hilang tensen kort? itu di maafkan lagi, but then, bila cakap nk ngaja, bebudak tu boleh jawab, "Cikgu, saya tak bawak buku", "Cikgu, malas la nk belajar, skarang kan mggu xm"..erm, tak taw nak kata apa, bebudak tu dah la tertinggal banyak chapter, ye la, cikgu kelas dorang bersalin, haih..bebudak skang mmg fokus kart tuisyen and main kart skola kort???

tak pe, itu tak kesian lagi, masuk pula kelas form 3 which akan sit for PMR this year, masuk2 jer, bebudak tu at least sopan la sket, boleh kata majority still dalam kelas, but cikgu period seblom mine ada ckp jaga2 sket ngn klas tu, bebudak jahat coz kelas dah hujung2, tp bila mysef masuk, wah!` miracle ke apa?? mereka2 lagi baik dari bebudak form 4..wuwu..sangat terharu ok!! and then bebudak tu start meluahkan perasaan to me..they all kata, "Cikgu, kesian kart kelas kami, cikgu2 kitorang jarang masuk, byk chapter dah tertinggal", "Projek kami macam mana cikgu, bila dateline?", haih, mmg sedey la bila dgr dorang ckp, tp as a cikgu, mana boleh dgr one site jer kan, so tny la sorang cikgu ni lagi, they all pun kata betul ngn apa yang bebudak tu ckp..erm..projek kelas lain sumer dah anta, kelas tu jer belom, tp, itu ke nasib bebudak kelas hujung? they all siap request to me mintak ajar dorang, huhu..sngt terharu ok!~ so, lepas tu mysef ckp kart cikgu form 3 yang ajar sejarah juge tuk bagi the details to them and cover up apa yang they all dah missed..baru la cikgu2 tu nk bergerak..haih..

itu baru first day, 2nd day mysef masuk 2 klas jer..1st class tu mysef masuk a bit awl tuk bagi format karangan wawancara and mintak they all present wawancara based on tajuk2 yang mysef dah prepare, but, i'm a bit dissappointed bila a few student tak bagi kerjasama langsung, mysef dah pergi one to one tanya kenapa tak buat, they all boleh jawab, "tak buat boleh cikgu?", itu chinese group, g kart indian lak, they all kata tak cukup orang coz tak de saper nk join group dorang, bila mysef mintak combine ngn chinese, they all cakap tak nak, tny a group of malay, and they all pun cakap tak nak, OMG!! apa ni, ini kan Malaysia, masyarakat majmuk, sepatutnya boleh mix around, tp, haih, pening mysef tgk that situation, very perkauman, sedey bila tengok org2 kita macam ni..and the malays ok la, just terlebih main2 dalam kelas

itu ok lagi, bila smpi masa tuk present wawancara dorang tu, boleh lak masa tengah satu group present, ada budak laki laung azan kuat2 dalam kelas..masa tu subjek BM and pukul 11PAGI, apa kena budak tu? pelik sangat ngn bebudak sekarang, memang tak reti nak respek cikgu ke? No wonder la sekarang ni ada cikgu yang rotan sampai berdarah la, pukul student, tampar sumer, tapi..kalo student tak buat salah, tak kan Cikgu nk marah kan? now mysef sangat memahami with Cikgu2 yang masuk tv punya situation, dorang sangat tak bersalah, if apa yang they all alami is the same with me la which is sangat nakal n tak dengar cakap..

So, to Cikgu2 di luar sana, saya SANGAT respek anda semua, korang memang dah bersusah payah sangat2 tuk mengajar and menyampaikan ilmu, just student zaman sekarang tak pandai nak menghormati and beri kerjasama dengan cikgu..setiap org pun ada tahap kesabaran, and cikgu juge org, that's y kadang2 mereka juge boleh meletop..so, pengajaran dia, kalo nak jadi cikgu, harus jadi garang giler, boleh?

13 ulasan:

MR ASRIL AZIZAN berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
MR ASRIL AZIZAN berkata...

Wow!! really super-great-extended-essay!! but nice huh being a teacher???

ARC berkata...

eh cikgu tomato, skola mane nih>?ish3.... dulu i xpenah meniru okeyyy!!!kecuali ckgu bg peluang hahuahuahuahua

btw, klas yg dikatekan jahat tuh mmg kesian amat...apsal kate jahat?hadoii

tomato_masam berkata...

Mr Asril; ahahha..super great?? luahan hati jer tu..suka juge menjadi cikgu, tp temporary jew..pasni sambung belajar balik =)

Arc; ahahha, area pee jay, itu la, dulu kalo cikgu kata open book baru la terkial2 nk meniru, budak2 sekarang, huh~ tensen di buatnya..

itu la, maybe ada la citer di sebalik kelas yang digelar jahat tu, kiter org baru, tak boleh nk kata apa gak, tp setakat yang d kenali, mereka2 sangat baik!~

s b 1 8 9 1 1 9 berkata...

wah...cikgu ek...best nye...

mmg kena tahan sbar la kalau jd cikgu zaman skrang...bdk2 makin truk...tp nak wat camne, tu la realiti zaman skrang,kn...bdk2 nakan, mak bapak pulak duk manjakan anak, bila cikgu hukum, cikgu pulak kena saman....hehe...

agak2 la kn, apa akan jd dgn remaja kita 10-15 tahun akan dtg...?huhu...

tomato_masam berkata...

itu la, kiter ingt jadi cikgu best, tp, byk btul cabaran n dugaan besarnya~~!

sebab tu la kalo tgk paper n berita ada je cerita cikgu berkasar ngn student, tp masalahnya budak2 tu jer yang nakal sngt, mana cikgu tahan, haih, tp bila bagi hukuman mak bapak lak report polis la, masuk tb la..padahal dorang tak taw anak dorang tu nakal giler~

itu baru 2009, kalo 10-15 thn lagi, student pijak cikgu pe?? saper tahu kan?

Ejump berkata...

wow~~
cigu fifie~~
hee~~
mesti garang gyler an?..hehe...




ala..lame nye menghilang...
btw, minat la pict profile tu...nampak vougue!

budak kecik berkata...

wah mang ble gila kalau jadik cikgu skang ni kan...
kwn kita yg just bwat ROS kat skola pun dh naik gila ngan perangai2 budak2 skang neh...
sabar2...

tomato_masam berkata...

Ejump; itu la, terlama lak menghilang, bz sket ngn life baru..hoh0ho..tp skang ni nak menghilang lagi, dalam semggu lebey kort..mau g cuti2 jap~ nk ikut?

wah, tQ f0r the c0mpliment, hihi..pic tu hasil dari bz sh0ping2 tuk g cuti2~ wo0h0ho~ nanti kiter tak de jangan lak ilang2kan barang 0kie~~

budak kecik; itu la, mmg boleh jadi gila, tak taw apa silapnya yang boleh student skang jadi cam tu`

Ejump berkata...

g cuti2?... ke mane?... obersea?.. wow...nak ikot!!!

insyallah.. xkan ilangkan lg ape2..

s b 1 8 9 1 1 9 berkata...

ala, skrang pun dah ada student pukul cikgu...

jd, pada fie, jgn smpai kena buli plak...hehe

MYRA berkata...

preloved for sale. visit us :)

http://spreadsomefashionlove.blogspot.com

DrSam berkata...

Isteri saya bekas guru sekolah menengah. kerjaya seorang cikgu memang teramat mencabar buat masa ini. dulu lain sekarang lain. murid-murid generasi PS3 dengan didikan (upbringing) dari ibubapa yang sibuk dengan kerja dan lebih percaya guru tuisyen dari cikgu sekolah lagi menambah cabaran.

Saya tabik cikgu.